Het moment is bijna daar; de lancering van Nederlands grootste online Social Cursusplatform!

Anna Maria Suykerbuyk; De verschillende versies van mezelf

03-03-2021De verschillende versies van, en in, mezelf!

 

Vrouwen die moeder zijn. Dat lijkt wellicht een omweg voor het woord ‘moeder’. Maar dat is het niet. Niet voor mij tenminste. In mijn uitingen schrijf ik altijd heel bewust: vrouwen die moeder zijn.

Want naast moeder ben jij nog zoveel meer. Dat je wanneer je moeder bent ook nog eens vrouw bent, is een vanzelfsprekendheid.


Biologisch gezien is het natuurlijk een feit, want alleen een vrouw kan baren. Dat is ons grootste biologische voorrecht. Waar ik graag bewust onderscheid in maak, is de vrouw die jij bent en de moeder die je bent. Want dat hoeft echt niet op een warrige hoop gegooid te worden onder het mom van ‘maar dat is toch logisch?’. Jouw moederschap is een onderdeel van wie jij bent als vrouw. Naar mijn perspectief wordt het ons veel te vaak eigen gemaakt dat wanneer jij als moeder wordt ‘geboren’ het vrouw zijn alleen nog een biologische functie inneemt.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik door vier enorme transformatieprocessen ben heengegaan vanaf het moment dat ik zwanger was:
 
  1. Zwanger zijn. Een kind huizen in mijn lichaam die tot een onherkenbare maar toch bekende vorm groeide . Een proces waar het afstand nemen van wat ik altijd als ‘van mij’ beschouwde instortte en waar een diepe liefdevolle en heilige verbinding ontstond tussen mijn ziel en die van het kind in mij.
     
  2. Bevallen. Wat een transformerende en levensveranderende ervaring is dat. Jeetje. For the sake van de lengte van deze blog houdt ik het eventjes hierbij want anders zijn we een boekwerk verder;)
     
  3. Vierde Trimester. Opnieuwe verbinden met mijzelf. Het leren kennen van je kindje. Van elkaar. Een peridoe van loslaten, ontmoeten, verbinden en weer loslaten. On repeat.
     
  4. Thuiskomen bij mijzelf. En over dat laatste daar heb ik het over. Want alhoewel ik bijvoorbeeld heel goed wist dat ik vrouw was waren alle fases van moederschap tot dan zo transformerend dat ik een versie van mijzelf aanschouwde die ik opnieuw moest leren kennen. Alsof ik een soort van make-over had gehad van mijn huis die ik zelf wel had gepland maar toch kwam als een verrassing en ik niet eens de voordeur herkende.

Na de intense periode waarin ik mijn lichaam als biologische supermarkt met onophoudelijke voorraad (borstvoeding) had afgerond brak er echt een hele nieuwe fase aan. Ik hoefde mijn lichaam steeds minder te ‘delen’. Mijn lichaam dat weer anders was, en ook altijd anders zou blijven. Mijn lichaam dat voor altijd anders zou aanvoelen. Al was het maar door het feit dat ik nu was veranderd.

Ik kan mij nog herinneren dat ik me een tijdje een beetje onwennig voelde dat ik weer volledige ownership van mijn lijf had. En het opnieuw leren kennen van mijn lichaam was een van de meest mooie en leerzame processen die ik ooit heb ervaren. Wellicht versterkt door het gegeven dat ik altijd een heel fysiek persoon ben geweest met een grote lichaamsbewustwording. Daardoor heb ik wel ervaren hoe immens belangrijk het kan zijn, dat stukje van lichaamsbewustwording.

Het leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt als je niet alles invult vanuit je hoofd. Het herkennen van de signalen die je lichaam je geeft wanneer het je iets duidelijk probeert te maken. Want je lichaam is er voor jou. Zoals het er is voor je kindje zo is jouw lichaam er ook voor jou.

Maar soms moeten we wel leren luisteren. En dat is dan ook waar ik mij enorm gepassioneerd over voel: tussen al die versies van jezelf in de weg terug naar jezelf herkennen. Thuiskomen dus.

Je kunt mij en mijn werk vinden op:

www.mahashakti.me
www.instagram.com/mahashakti.me
www.facebook.com/mahashaktime