Het moment is bijna daar; de lancering van Nederlands grootste online Social Cursusplatform!

Heb jij een hoogsensitief kind? De belangrijkste kenmerken op een rijtje!

03-03-2021


 

Is mijn kind hoogsensitief?

Herken je dit? Jullie hebben een kind waarvan jullie weten dat hij of zij heel gevoelig is en soms lijkt het wel op trekken van Autisme, weinig verandering kunnen verdragen, op andere momenten juist weer wel, en de andere keer lijkt het weer op trekken van ADHD, snel overprikkeld.

Maar wanneer je je gaat verdiepen in Autisme of ADHD, dan past jouw kind hier toch niet volledig binnen.

 

Wat is er met mijn kind aan de hand?


Je merkt dat er wat speelt, maar je kunt er niet exact je vinger op leggen. Na schooltijd merk je dat je kind na zijn/haar schooldag helemaal is opgebrand. Dit kan zich uiten in boosheid, schreeuwen, bijna hysterisch huilen, erg witjes zijn, en bijna geen commentaar kunnen verdragen. Je wilt je kind helpen, maar eigenlijk is het enige dat helpt, jouw kind met rust laten en zo weinig mogelijk meer prikkelen of lekker bij hem/haar gaan zitten, knuffelen en een rustig filmpje aanzetten.
 
Een hoogsensitief kind (HSK) heeft een zenuwsysteem dat in overdrive lijkt te werken. Ze pikken alles om zich heen op, van geur, tot wat ze zien, geluiden, maar ook gevoelens van anderen die andere kinderen wellicht helemaal niet oppikken en kunnen gemakkelijk overweldigd raken en (over) emotioneel reageren.

Hooggevoelige kinderen reageren niet goed op verandering, hoe klein of subtiel deze ook is. Ze pikken elk aspect van een situatie intuïtief en soms irrationeel op, wat het moeilijk kan maken om beslissingen te nemen. Ze analyseren bijna elke situatie, waarbij ze mogelijke uitkomsten bekijken en hoe zij en anderen zullen worden beïnvloed.
Hoewel er geen vaste criteria of klinische diagnose is voor een ​​hoogsensitief kind, delen de meeste HSK’s enkele gemeenschappelijke kenmerken.
 

De belangrijkste kenmerken van een hoogsensitief kind

Enkele van de meest voorkomende eigenschappen van hooggevoelige kinderen zijn:
 
 1. Emotioneel
 2. Gevoelig voor geluiden
 3. Gevoelig voor licht
 4. Gevoelig voor sommige kleding en/of kledinglabeltjes
 5. Gevoelig voor geuren
 6. Houden niet van verandering
 7. Is streng voor zichzelf
 8. Overbezorgd
 9. Speelt graag alleen of speelt graag in zijn/haar eigen fantasiewereld
 10. Is vroegwijs of intelligent voor zijn/haar leeftijd
 11. Verlegen en introvert en/of juist volledig uitgelaten en grensoverschrijdend
 12. Trekt zich alles persoonlijk aan
 13. Gedraagt zich of zeer voorbeeldig of juist compleet het tegenovergestelde
   

De uitdagingen van het opvoeden van een hoogsensitief kind


Het opvoeden van een hoogsensitief kind brengt de nodige uitdagingen, zeer veel geduld, liefde en vaak ook fijngevoeligheid met zich mee. De kans is groot dat een van de ouders ook hoogsensitief is. Dit kan een voordeel zijn om het kind te begrijpen, maar ook een nadeel, wanneer de ouder juist getriggerd wordt door het hoogsensitieve kind.

Omdat hoogsensitiviteit nog geen officiële diagnose is, en daarmee ook nog weinig bekend bij veel mensen, brengt dit vaak de nodige onbegrip met zich mee vanuit de buitenwereld. Vooral als de ouder(s) zelf ook hoogsensitief is, en daarmee dus een groot aanpassingsvermogen heeft, is het extra moeilijk om deze harde buitenwereld en alles wat daar vanuit komt, bij het hoogsensitieve kind weg te houden. Het gevoel hebben je constant als ouder te moeten verantwoorden, uitleg moeten geven en om begrip vragen, kan op de lange duur ontzettend zwaar, uitzichtloos en verdrietig voelen, ondanks dat dit niets zegt over de liefde die je voelt voor jouw kind.

Het opvoeden van een hoogsensitief kind kan emotioneel uitputtend zijn voor iedereen in het gezin, vooral voor hen. Je voelt je misschien nutteloos, machteloos of een slechte ouder. Het kan moeilijk zijn om de uitdagingen aan te gaan die een HSK dagelijks tot leven kan brengen. Als u eenmaal over de middelen en het begrip beschikt om uw kind te helpen, is het hebben van een hoogsensitief kind een van de grootste gaven en het is de bedoeling dat het gekoesterd wordt. Hun kijk op het leven en de empathie die ze van nature bezitten, is echt wat er vandaag in de wereld ontbreekt.

 

Zoek je meer informatie over dit onderwerp?


Martine Wilssens, Orthopedagoge en ervaringsdeskundige, heeft een zeer helder en bondig E-book geschreven over het omgaan met hoogsensitieve kinderen. In haar E-book geeft Martine uitleg over de kenmerken van hoogsensitieve kinderen en krijg je handvatten mee hoe hiermee om te gaan.

Martine biedt je met haar E-book een eerste, zeer praktische en makkelijk toepasbare kennismaking in de wereld van hoogsensitviteit en hoopt hiermee ouders te kunnen helpen en ondersteunen in hun zoektocht naar hoe zij hun hoogsensitieve kind zo liefdevol en begripvol mogelijk groot kunnen brengen.


          Klik hier voor het E-book van Martine Wilssens! 

Meld je aan voor de SOUL nieuwsbrief voor gratis tips en inspiratie!

* indicates required