Het moment is bijna daar; de lancering van Nederlands grootste online Social Cursusplatform!

JUST SAY NO! 10 manieren om 'makkelijker' NEE te zeggen!

26-02-2021NEE.....een klein woordje met veel effect. Heb jij moeite met NEE zeggen? We've got your back!!

 

Het maakt niet uit welke band jij hebt met mensen, een liefdesrelatie, een vriendschap, familie, collega's, grenzen moeten altijd gehoord en gerespecteerd worden. Grenzen zijn namelijk de kaders waarbinnen jij jouw identiteit hebt gevormd. Dit is wie jij bent, waar jij voor staat en waar jij je goed bij voelt. Dit is jouw veilige ik!


Makkelijk gezegd natuurlijk, maar niet voor iedereen heel makkelijk uit te voeren. Want NEE zeggen, kan ook discussie opleveren, ruzie, of nog erger, dat iemand niets terug zegt, maar dat je later van iemand anders negatieve uitspraken terughoort. Ben jij een confrontatievermijdend persoon? Buig jij liever mee voor de goede vrede dan dat jij tegen iemand in durft te gaan of NEE durft te zeggen op iemands verzoek?

De hamvraag is natuurlijk, wat gebeurt er met je op het moment dat je meebuigt? En is het gezond voor je wanneer je nauwelijks tot niet je grenzen aangeeft en veelvuldig meegaat met andermans wensen? En is het eigenlijk wel zo gezond voor de band die je hebt met iemand. Want naast het feit dat je niet eerlijk bent naar jezelf, ben je dat eigenlijk ook niet naar de ander. Wanneer je alles maar opkropt, dan hoeft er vaak maar iets heel kleins nog te gebeuren voordat je ontploft. En als de ander geen idee heeft wat er al die tijd eigenlijk in jou gebeurt, hoe verrast zijn ze dan wanneer jij, om voor hun iets kleins en lutteligs, ontzettend kwaad wordt?

Wat je terug zult krijgen, is dan ook zeer waarschijnlijk onbegrip en uiteindelijk toch nog datgene wat je al die tijd zo hebt geprobeerd te vermijden...ruzie. In weze is het uitstel van 'executie', want je gevoelens continu opkroppen, over je grenzen gaan en jouw gevoel en wensen niet erkennen, zeker naar andere mensen toe, is meestal wachten op dat dit misgaat. En gelukkig maar.......!

Leren voor jezelf op te komen, hoeft niet meteen te zijn dat je tegen alles en iedereen NEE gaat zeggen. Het is de toon die de muziek maakt. Ook hierin kun je goed voor jezelf zorgen en leren op een manier voor jezelf te gaan staan die past bij jou. Iedereen heeft zijn eigen temperament en NEE zeggen kan heel krachtig en duidelijk gezegd worden, maar ook op een hele tactische, nette, voorkomende manier. En dat laatste, daar gaan wij jou mee helpen. Speciaal voor jou dus 10 manieren om NEE te zeggen, zonder dat je je bezwaard voelt en met als gevolg dat je goed voor jezelf zorgt, bij jezelf blijft en niet bang hoeft te zijn voor vervelende consequenties. 

10 manieren om NEE te zeggen
 

 1. Vandaag gaat me niet lukken, maar ik waardeer het dat je aan me denkt (zie instapost @soulinstituut.nl)
   
 2. Ik heb daar nu even niet de mogelijkheden voor (zie instapost @soulinstituut.nl)

 3. Ik kan je daar niet mee helpen, maar ik kan je wel aanraden (zie instapost @soulinstituut.nl)

 4. Ik heb daar nu even geen behoefte aan

 5. Nu even niet, maar ik laat het je weten als ik mij bedenk

 6. Dat past niet binnen mijn eigen planning

 7. Ik zou het waarderen als je mij dit niet weer vraagt

 8. Ik voel me daar niet prettig bij

 9. Ik kan je daar niet mee helpen, maar ik zal je altijd steunen

 10. Nu niet, maar een andere keer graag
   

Je kunt natuurlijk ook altijd middels lichaamstaal of gezichtsmimiek laten blijken dat je ergens niet blij mee bent, maar ga je voor duidelijkheid dan gaat er niets boven woorden geven aan jouw wensen en gevoelens!!

Heb jij weleens voor een situatie gestaan waarin je NEE wilde zeggen, maar dit op een tactische manier moest brengen?

Laat het ons weten in de comments van onze Instapost en inspireer en help anderen om op een 'zachte' manier meer voor zichzelf op te komen!

Meld je aan voor de SOUL nieuwsbrief voor gratis tips en inspiratie!

* indicates required