Het moment is bijna daar; de lancering van Nederlands grootste online Social Cursusplatform!

De struggles van het Corona-onderwijs; 7 'survival' tips voor ouders

03-02-2021Vandaag ontving ik een telefoontje van een moeder. “Mireille, wat moet ik nou? Mijn zoon is hartstikke plichtsgetrouw en wil best wel zijn huiswerk maken, maar het leren lukt maar niet... die verdomde webcam, dat strikte takenlijstje en exact om 09:00u inchecken (want leerplicht enzo!). Het nekt mijn zoon, er is spanning en tijdsdruk. Hij komt niet tot leren.”

Ze is lang niet de enige moeder die ik heb gesproken. Het thuisonderwijs brengt uiteenlopende struggles met zich mee die nu meer dan ooit zichtbaar zijn in onze woonkamers.


Kinderen zijn onze grootste spiegels

Ik geloof dat we op weg zijn naar een nieuwe manier van leren en werken. We willen het onderwijssysteem graag zo goed mogelijk laten doordraaien, maar via de kinderen wordt nu pijnlijk duidelijk dat het oude niet meer werkt.

Juist in deze periode waarin leerkrachten onder druk staan om het onderwijs zo ‘normaal’ mogelijk door te laten gaan en geen leerachterstanden te creëren...
Juist in deze periode waarin ouders onder druk staan omdat ze 100 ballen in de lucht moeten houden...
JUIST NU wordt het tegenovergestelde van je gevraagd: loslaten, flexibiliteit, rust en ruimte. De druk mag van de ketel. Er mag weer zuurstof komen.

 

Blijven we vechten, drukken en dweilen met de kraan open?
Of geven we ons eraan over, laten we het e.e.a. uit handen vallen,
zodat het hele systeem weer ruimte krijgt en een kans op vernieuwing?

Aan jou de keus.


Ja maar hoe dan?!
 
 1. Eerst jij, dan je kind! Net als in een vliegtuig waar je eerst je eigen zuurstofmasker op doet   voordat je hem bij je kind plaatst. Zo werkt het nu ook: zorg dat jij je goed voelt, fit bent en een stapje terug zet. Hoe kan je van je kind verwachten om met zijn faalangst, frustraties of tijdsdruk om te gaan als jij zelf als een kip zonder kop door het huis rent? Leef voort wat jij graag bij je kind wil zien.
   
 2. Vraag om kleine aanpassingen zoals een aangepast tijdschema, andere pauzes of de mogelijkheid om enkel via audio aan te sluiten bij de les. Besef dat iedereen onder druk staat, maar zolang we er krampachtig in mee blijven gaan - ondanks dat we voelen dat het niet werkt - zal de druk alleen maar toenemen (net als een ballon in het water die je driftig omlaag probeert te duwen: hoe harder je het wegdrukt, hoe harder hij omhoog schiet).
   
 3. Een kind leert niet als hij boos of gefrustreerd is. In plaats van ‘gewoon even de schouders eronder te zetten’ is het beter om die boosheid helemaal toe te laten. Ja, soms is het frustrerend! Laat het er maar even zijn. Neem even pauze en ga daarna weer verder op een manier die wél past (zie punt 4).
   
 4. Laat je kind meedenken over wat hij/zij een fijne manier vindt van leren. Welke werkplek vindt hij fijn? Bij welk ritme gedijt hij het best? Welke taken eerst, welke later? Hoe vult hij zijn pauzes in? Vertrouw er op dat je kind net zo graag wil dat alles vlekkeloos verloopt en net zo hard verlangt naar een fijne sfeer in huis.
   
 5. Geen tijd om continu naast je kind te zitten? Leg een blaadje er neer waar je kind zijn vragen op kan schrijven. Las een vast momentje in waar de vragen besproken kunnen worden. Zorg er voor dat je op dat moment ook volledig met je aandacht aanwezig kan zijn (no phones please).
   
 6. Speel school niet na. Laat de behoefte aan ritme en structuur even helemaal vallen, doe eens gek en kijk wat er op dát moment aandacht mag. Humor en plezier werkt als een malle. Zorg voor fijne momenten, muziek in huis, bewegingsruimte, een hele nieuwe activiteit. Do it YOUR way!
   
 7. En last but not least: blijf in gesprek met andere ouders en de leerkrachten. Verbind met elkaar.

Liefs, Mireille
(Luisterspriet)
Volg SOUL op Instagram voor nog meer inspiratie, tips en weetjes van onze SOUL trainers! KLIK OP DE INSTA BUTTON!