Het moment is bijna daar; de lancering van Nederlands grootste online Social Cursusplatform!

Gastblogger Sanne over leven met een depressie

01-12-2020

HOE JE STOPT MET VECHTEN; Vandaag was zo'n dag. Zo'n dag waarbij de wereld compleet aan me voorbij lijkt te gaan. Het liefst doe ik de deur op slot, alle gordijnen dicht en gewoon terug naar bed. Zo'n dag dat het lijkt alsof je hoofd vol watten zit en je lijf voelt alsof het verdrinkt, maar uit alle macht probeert boven water te blijven. Zo'n dag dat je denkt: láát maar, ik heb even genoeg van dit gevecht. Zo'n dag was het. Zo'n dag dat je denkt ik heb geen zin meer in die eeuwigdurende strijd. 
 

'Ga je bed uit' 
'Nee, vandaag heeft toch geen zin' 
'Kom op, hup, je bed uit' 
'Nee, vandaag is echt te zwaar' 
'Kom op, je kan het!' 
'Okee, nog 5 minuutjes..' 
'Nee, NU!' 
'Okee, ik ga al'. 
 
Bovenstaande tekst, dat gesprek met jezelf. Elke dag opnieuw. Niet alleen dit gesprek. Ook alle andere gesprekken waarmee je het jezelf zo moeilijk kan maken. Waarin je áltijd maar in gevecht bent met jezelf. Weet niet of iemand dit herkent. Misschien praat ik gewoon te veel in mezelf, wie weet. 
 
Vandaag accepteer ik dat ik even geen zin heb om te vechten. Ik wil me er niet meer tegen verzetten. Vandaag even niet. Vandaag wil ik niet vechten, vandaag wil ik gewoon even zijn. Ik wilde graag iets aan mijn studie doen, maar toen begon gelijk dat stemmetje weer 'dat gaat je toch niet lukken' 'dat red je nooit meer' 'je gaat het toch niet halen' en vandaag laat ik school dan ook maar even voor wat het is. Morgen weer een dag. 
 
Vandaag probeer ik te voelen wat ik nodig heb. Een beetje bewegen kan nooit kwaad en aangezien mijn lijf een rondje hardlopen vandaag niet zag zitten, besloot ik wat yoga te doen. Dat voelde zó goed. Het was echt even fijn mijn lijf op een rustige manier te bewegen. Hierna gelijk weer een meditatie gedaan. Nou ja, geoefend. Werkt best prima moet ik zeggen, ik probeer het sinds kort elke dag 5 minuutjes, zomaar even. 
 
Wat ik je mee wil geven is dat elke dag niet perfect hoeft te zijn. Je hoeft niet elke dag die volle 100% te geven. Probeer meer te luisteren naar je lijf, naar je gevoel. Geef jezelf af en toe eens rust van dat vechten met jezelf. Je hebt tijd nodig en die tijd moet je nemen, anders grote kans dat de tijd je weer inhaalt en je binnen no time weer terug bij af bent. Wees dus af en toe een beetje lief voor jezelf. Dat is oké. Als je maar niet opgeeft, eventueel hulp zoekt en praat.
 
Liefs, Sanne
 
Vandaag ben ik even leeg
Even niks en even niemand
Even helemaal alleen
Deur op slot
Gordijnen dicht
Dat het maar verdween
Ik laat het er maar zijn
Ik laat het maar even leven
Morgen vecht ik verder
Zodat ik vandaag mijn rust kan nemen

 

Meer informatie over depressie kun je terugvinden op https://www.depressievereniging.nl/
 


    SLUIT JE AAN: 

 

Meld je aan voor de SOUL nieuwsbrief voor gratis tips en inspiratie!

* indicates required
/ ( mm / dd )